ΕΚΦΡΑΣΗ: Συμβουλές για τα διαγωνίσματα

Νοέμβριος: Μήνας διαγωνισμάτων. Καλή επιτυχία στους μαθητές της ΕΚΦΡΑΣΗΣ.


Ποιός δεν το 'χει ξαναπάθει; Διαβάσατε ώρες και ώρες γι' αυτό το διαγώνισμα και τη στιγμή που σας δίνει τις ερωτήσεις ο καθηγητής τα χάνετε, ο κόσμος γυρίζει, τα χέρια σας αρχίζουν να χοροπηδούν από το τρέμουλο και μουσκεύετε τη φρεσκοπλυμένη στολή του σχολείου με τον ιδρώτα!
Αυτό το ξαφνικό άγχος πριν από ένα διαγώνισμα είναι ένα φαινόμενο που λίγο ή πολύ συνέβηκε σε όλους μας σε ένα ή και όλα τα διαγωνίσματα που γράψαμε.
Μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους, με τρέμουλο στα χέρια, ιδρώτα, ταχυκαρδία, χλώμιασμα, πονοκέφαλο ή ακόμη και τάση για εμετό, ανάλογα με το πόσο αγχωμένο είναι το άτομο.
Από που προέρχονται τα πιο πάνω; Τι συμβαίνει στο σώμα μας ώστε να αρχίσει να τρέμει, να αποβάλει νερό και γενικά να μην νιώθουμε καλά;
Αυτό που συμβαίνει όταν έχουμε άγχος, είναι να απελευθερώνεται η αδρεναλίνη.
Η αδρεναλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από ένα συγκεκριμένο μέρος των επινεφριδίων (που είναι μικροί αδένες πάνω από τους νεφρούς) όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση άγχους.
Η αδρεναλίνη βασικά προετοιμάζει το σώμα για τη λεγόμενη "μάχη ή φυγή", δηλαδή το ετοιμάζει για κάποιο κίνδυνο από τον οποίο ή θα τρέξουμε να φύγουμε ή θα τον παλέψουμε.
Και για τις δύο περιπτώσεις το σώμα χρειάζεται επιπλέον ενέργεια και οξυγόνο, πράγμα που φροντίζει η αδρεναλίνη:
Αυξάνει την ταχύτητα με την οποία χτυπά η καρδία έτσι ώστε να μεταφέρεται περισσότερο καθαρό αίμα (το οποίο περιέχει το οξυγόνο) από αυτήν στους μυς και ακάθαρτο (που περιέχει το διοξείδιο του άνθρακα) από τους μυς στου πνεύμονες. Να από που προέρχεται η ταχυπαλμία που λέγαμε...
Φροντίζει ώστε να παράγεται σε πιο γρήγορο ρυθμό ενέργεια για να υπάρχει έτοιμη σε περίπτωση που την χρειαστεί το σώμα. Να ο ιδρώτας που λέγαμε...
Μεγαλώνει την διάμετρο των βρόγχων και των βρογχιδίων στους πνεύμονες ώστε να επιταχύνεται ο ρυθμός αναπνοής.
Συστέλλει (δηλαδή μικραίνει) τα αιμοφόρα αγγεία στην επιφάνεια του δέρματος ώστε να πηγαίνει περισσότερο αίμα στους μυς. Να και το χλώμιασμα που λέγαμε...
Μάθαμε από που προέρχονται τα διάφορα συμπτώματα του άγχους. Το άγχος όμως, από πού ξεφυτρώνει;
Το άγχος που νιώθουμε πριν από ένα διαγώνισμα μπορεί να οφείλεται σε 2 βασικούς λόγους. Είτε διότι δεν διαβάσαμε αρκετά και ξαφνικά, κρατώντας το διαγώνισμα στο χέρι, αντιλαμβανόμαστε πως δεν ξέρουμε τίποτα και μας παίρνει η μετάνοια και ο φόβος, είτε διότι είμαστε υπερβολικά τελειομανείς και παρόλο που διαβάσαμε υπέραρκετα φοβόμαστε έστω και τον μισό βαθμό που μπορεί να χάσουμε!
Αυτό που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε το άγχος, εάν ανήκετε στην πρώτη ομάδα, είναι να προγραμματίσετε το διάβασμα σας έγκαιρα. Δίνετε προσοχή στο μάθημα, την ώρα που διδάσκεται η ύλη. Αυτό θα μειώσει σημαντικά το διάβασμα που πρέπει να κάνετε στο σπίτι.
Πριν από το διαγώνισμα φροντίστε να αφήσετε αρκετό χρόνο στον εαυτό σας για να καλύψετε με ηρεμία την ύλη που έχετε για το διαγώνισμα. Αφήνοντας το διάβασμα για την νύχτα πριν από το διαγώνισμα, δεν βοηθάτε και πολύ τον εαυτό σας να μείνετε ήρεμοι!
Εάν τώρα ανήκετε στην δεύτερη ομάδα, πρέπει να μάθετε να είστε ευχαριστημένοι με τον εαυτό σας ανάλογα με το διάβασμα που κάνετε και όχι με τον βαθμό που παίρνετε. Εάν πιστεύετε πως διαβάσατε αρκετά και είστε ικανοποιημένοι με τον εαυτό σας, δεν έχετε κανένα απολύτως λόγο να αγχωθείτε. Μάθετε να επιτρέπετε στον εαυτό σας να κάνει λάθη!
Να θυμάστε πάντα: "Άνθρωποι είμαστε, λάθη κάνουμε"!

Κάτι άλλο που μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε κάπως είναι να μιλήσετε στους γονείς ή ακόμη και στον σύμβουλο του σχολείου σας για το τι σας συμβαίνει όταν γράφετε διαγώνισμα και τι νιώθετε.
Αυτοί μπορεί να έχουν κάποιες χρήσιμες συμβουλές που να σας βοηθήσουν, κι αν όχι ακόμη και το ότι θα μιλήσετε με κάποιον για το πρόβλημα σας, θα σας βοηθήσει αφάνταστα!
Η τελευταία δική μου συμβουλή: Να θυμάστε πάντα πως για να αποδώσετε στον μέγιστο βαθμό που μπορείτε, πρέπει να είστε ξεκούραστοι, γι' αυτό φροντίστε να κοιμάστε αρκετά.
Επίσης, μην βομβαρδίζετε τον εαυτό σας καθώς διαβάζετε. Επιτρέψετε του να ξεκουραστεί και να κάνει κάτι άλλο για λίγη ώρα, π.χ. τρέξετε 2 φορές γύρω από το σπίτι, αυτό θα σας εκτονώσει και θα σας δώσει την ενέργεια να συνεχίσετε μετά το διάβασμα σας!

Πηγή: http://www.medlook.net/kids/tests.asp
Αναρτήθηκε από ΕΚΦΡΑΣΗ φροντιστήριο ξένων γλωσσών Αχαρναι (Μενίδι, Ολυμπιακό Χωριό, Θρακομακεδόνες)

Δεν υπάρχουν σχόλια: